Retete sanatoase pentru copii sanatosi Editia 2-a
Deoarece prima editie a concursului de retete sanatoase pentru copii sanatosi a avut succes, alaturi de sponsorul nostru dam startul la Editia 2-a a concursului!
Premiile sunt utile si minunate. Pentru a intra in consurs, trimite 3 retete sanatoase la topicul de concurs. Trimitand si pozele acestora (rezultatul retetei :)), iti maresti considerabil sansa de castig.
Citeste despre premii si regulamentul de concurs www.desprecopii.com/info-id-7917.htm" target="_blank">AICI
Va dorim mult succes!
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
Raspunsuri
cara112 spune:
Ardei umplut pentru copii de peste 10 luni
Depinde de cand ati inceput diversificarea si ince stadiu sunteti cu ea ,astfel trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi si anume
-ceapa folosita in ardei o puteti pune in apa si nu in interiorul compozitie ,daca bebe nu a implinit un an
- galbenusul de ou ramane la aprecierea voastra daca il puneti sau nu ,oricum compozitia se leaga foarte bine si fara
- nu puneti sare pentru bebelusi mai mici de un an
Si acum sa trecem la treaba ,bebele nostru este baiat mare are 1 an si jumatate si in fiecare saptamana ii facem doi ardei umpluti , deci reteta este pentru doi ardei
Ingrediente :
-150 g piept de pui
- morcov
-pastarnac
-ceapa (dupa cum am scris mai sus,nu se pune in compozitie daca are bebe mai putin de un an ,dar se fierbe in apa)
- suc de rosii (facut in casa,de preferinta)
-2 linguri rase de orez
-ulei de mazline
- sare de mare
- 2 ardei
-patrunjel
-cartof (pentru capac la ardei ,dar se poate si rosie daca aveti)
Se da prin masina de tocat , pieptul de pui ,morvov,ceapa, pastarnacul Apoi se amesteca cu cele doua linguri de orez ulei de mazline ,sare .De preferinta daca vreti puneti galbenus , eu nu am pus .Se toaca si putin patrunjel si se pune in compozitie.Se spala doi ardei potriviti ,se curata si se umplu cu compozitia facuta punen la fiecare ardei cate un dop de ardei ,fiind iarna rosiile nu au acelasi gust ca cele de vara.Se pune intr-o olicica si se umple cu apa sa treaca putin peste ardei ,se fierb la foc mic timp de 40 min . Putei sa le dati bebelusilor,ardei cu iaurt sau smantana slaba , depinzind de in ce stadiu ati ajuns cu diversificarea .
Reteta este foarte simpla si sanatoasa ,fara prajeala si o pot face si taticii ,ceea ce se intampla la noi :))
Sarmalute in foi de vita
Ingrediente :
-foi de vita
-150 g piept de pui
- morcov
-pastarnac
-ceapa
- suc de rosii (facut in casa,de preferinta)
-2 linguri rase de orez
-ulei de mazline
- sare de mare
Se da prin masina de tocat , pieptul de pui ,morvov,ceapa, pastarnacul Apoi se amesteca cu cele doua linguri de orez ulei de mazline ,sare .De preferinta daca vreti puneti galbenus , eu nu am pus .Se toaca si putin patrunjel si se pune in compozitie. Se ia cate o lingura din compozitie si se impatureste foia de vita Intr-o olicica potrivita si aseaza sarmalutele , se aseaza o farfurie peste ele sa nu se ridice apoi se completeaza cu apa pana trece peste sarmalute apa . Se pune la foc mic timp de 40 min sau pana scade apa .
Chiftelute la cuptor:
Ingrediente:
150 g piept de pui
un galbenus de ou
cartof
morcov
pastarnac
paine inmuiata in lapte
sare
putin ulei
Se toaca pieptul de pui , cartoful mic ,morcov si pastarnacul .In compozitie se adauga galbenus de ou , painea inmuiata in lapte .Se amesteca bine si se adauga sare daca bebe este mai mare de un an.Se fac bilute mici din compozitie care se pun pe o tava si se baga la cuptor timp de 30 min la foc mediu .
Anda08 spune:
cara112 - Ardei umplut pentru copii de peste 10 luni
www.desprecopii.com/Images/Upload/carar.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
cassady spune:
Mancarica cu spanac si pui
Este bine stiut ca spanacul reprezinta o adevarata sursa de vitamine si n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor si cum astazi nu mai prea se mai uita copiii la Popey Marinarul ca sa-i indemne sa manance spanac trebuie sa gasim alte metode de ai convinge. Aceasta reteta este adorata si savurata de fetita mea mai ales ca o "gatim" impreuna :).
Este nevoie de :
- 1 kg spanac proaspat
- 1 kg carne de pui
- 3 oua
- 20 g unt
- 500 g smantana
- 2 linguri faina
- 2 cepe
- sare
- piper
Se fierbe spanacul si apoi se scurge bine. Se curata ceapa si se toaca marunt. Se spala bine carnea de pui si se pune in oala dupa ce s-a topit si incins bine untul. Dupa ce se inmoaie putin carnea se adauga ceapa tocata marunt si se amesteca bine. Cand s-a calit bine ceapa se adauga spanacul scurs bine si se amesteca bine. Intr-un vas separat se bat ouale cu smantana si faina si apoi se adauga peste carne si ceapa si se amesteca bine. Se asezoneaza cu sare si piper si se mai lasa la fiert pana se face carnea. Se serveste cu mamaliguta. Pofta buna.
cassady spune:
Pizza pe blat de cartofi
Cum bine se stie copii sunt mare amatori de fast-food dar asta nu e intotdeauna sanatos pentru ei asa ca va propun o reteta de pizza foarte sanatoasa si absolut delicioasa:
- 1 kg cartofi (in perioada asta merg de minune cei noi si dau o savoare in plus)
- 2 buc cabanos
- 200 g masline
- 6 oua
- 1 cutie ciuperci
- 800 g ketchup (eu fac ketchup de casa este mult mai aromat si sanatos)
- 800 g rosii cubulete
- 1 buc ardei gras
- 250 g cascaval (sau cas, telemea merge orice tip de branza se poate rade
- ulei de masline
- sare
Se fierb cartofii in coaja in apa cu sare. Se fierb ouale. Se curata cartofii de coaja dupa ce au fiert si se taie rondele. Se curata oale de coaja dupa ce au fiert si se taie rondele. Se taie cabanosul rondele. Maslinele se curata de samburi. Ardeiul gras se taie rondele. Cascavalul se rade. Intr-o tava unsa cu ulei de masline se pun rondelele de cartofi si apoi se ung cu ketchup. Peste rondelele de cartofi unse se pun rondelele de ou, ciupercile taiate feliute, maslinele, ardeii, cabanosul. Apoi se pun rosiile cubulete sau proaspete taiate rondele dupa preferinta. Se stropeste din nou cu ketchup, ulei de masline putina sare si se pune cascavalul ras deasupra. Se da la cuptor ca sa se topeasca bine branza. Se serveste cu ketchup. Pofta buna.
Anda08 spune:
cassady - Mancarica cu spanac si pui
www.desprecopii.com/Images/Upload/cass.jpg" border="0">
cassady - Pizza pe blat de cartofi
www.desprecopii.com/Images/Upload/cassc.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
danutzasibiu spune:
o sa incep mai intai cu ceva dulce:
PRAJITURA CU RUBARBAR SI BRANZA DULCE.
potrivita pentru meniul copiilor,gustoasa si sanatoasa(eu sunt din Ardeal,unde se prepara din rubarbar multe retete:gen prajituri,compoturi,placinta)
Ingrediente aluat:
200g + 50g faina
70g zahar
100g unt (la temperatura camerei)
1 ou + 2 albusuri
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
Ingrediente umplutura:
500g rubarbar
100g zahar
Ingrediente umplutura:
2 galbenusuri
400 grame branza dulce de vaci
100g zahar
2 lingurite esenta de vanilie
1/2 lingurita nucsoara
Faina (doar 200g), praful de copt, zaharul, sarea si zaharul vanilat se omogenizeaza, apoi se freaca cu untul pana se obtine un amestec grunjuros asemanator cu pesmetul. Se adauga oul si albusurile batute ca pentru omleta. Adaugand faina putin cate putin (nu mai mult de 50g) se framanta un aluat tare care nu se lipeste de vas. Aluatul se modeleaza sub forma unei mingi, se infasoara cu folie de plastic si se da la rece pentru o jumatate de ora.
Intre timp pregatim rubarbarul si umplutura: rubarbarul se curata si se taie in bucati de aproximativ 2 cm.Se presara cu zahar si se da la cuptor pana devine auriu.(o sa arate ca o dulceata)
Pentru umplutura, galbenusurile se freaca bine cu zaharul. Cand pasta s-a deschis la culoare se adauga restul ingredientelor si se omogenizeaza. Va rezulta un amestec de consistenta unui piure.
Aluatul se intinde intre doua hartii de copt, apoi se transfera in forma de copt. Se coace la cuptor la 180 grade timp de 25 minute. Peste aluatul cvopt si racit, se imprastie uniform umplutura de branza si apoi rubarbarul.
-este delicioasa si rubarbarul dulce acrisor in combinatie cu branzica dulce are efect racoritor....pofta mare!iar daca nu aveti rubarbar si vreti sa o preparati,va astept pe la Sibiu:)))
Anda08 spune:
danutzasibiu - PRAJITURA CU RUBARBAR SI BRANZA DULCE
www.desprecopii.com/Images/Upload/danupr.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
danutzasibiu spune:
-CUIBURI DE RANDUNELE, DE PRIMAVARA-
-sunt facute din dovlecei si carne de vita,cea mai sanatoasa carnita pentru copii
Ingrediente:
-5-6 dovlecei rotunzi sau lunguieti(de la care folosim doar jumatatea cu capatul rotund,in caz ca nu gasim rotunzi),proaspat aparuti primavara pe piata,aceia de culoare verde crud;
- 2 -3 linguri de ulei de masline(foarte sanatos si recomandat pentru prepararea hranei copiilor)
- 3 cepe de dimensiuni medii,
- 600 de carne de vita tocata
- 3 cani de rosii foarte coapte, taiate si maruntite
- 1/2 cana de pesmet
- sare (grunjoasa) - dupa gust
- piper macinat (dupa gust)
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 frunze de dafin
- 3-4 cuisoare intregi
- 3 linguri de bulion
- 100 gr unt+100 ml lapte+2 linguri faina(pentru sos)
- o cana de branza rasa sau parmezan sau cascaval simplu
Pregatire:
1.Pentru ca hrana sa fie sanatoasa pentru copii,ceapa nu se caleste;se toaca fideluta si se pune in tava la cuptor,cu 2-3 linguri de ulei de masline si se lasa acolo pana se inmoaie;
apoi se adauga carnea tocata in tava si se amesteca din cand in cand. se lasa tava la cuptor pana carnea capata o culoare maronie.
2.Se adauga rosiile peste carne, pesmetul, sarea, piperul, usturoiul,frunzele de dafin,cuisoarele, bulionul si se amesteca bine. se lasa in cuptor la temperatura de 150 grade sau la foc mic pana cand lichidul a fost absorbit de catre carne, intre 40 de minute si 60 min;nu conteaza neaparat temperatura,ideea este sa ajunga la consistenta ideala si sa se prepare bine.daca se constata ca devine prea uscata,se mai pune putina apa peste carne.
3. Cand amestecul a ajuns la consistenta ideala, se indeparteaza frunzele de dafin si cuisoarele si se scoate din cuptor, lasandu-l descoperit pana va fi gata de folosire.
4. Cat timp amestecul se odihneste putin, se prepara sosul din unt si lapte si 2 linguri de faina; se amesteca pana cand devine omogen si lasa sa fiarba putin pe foc pentru a se mai ingrosa.
5. Se pun si dovleceii curatati si scobiti la cuptor,in tava cu putina apa si se presara cu putina sare(ca sarea sa patrunda in ei si sa nu se rupa).daca doriti,ii puteti opari,dar mie mi se par mai gustosi bagati putin la cuptor,ca prin oparire li se mai duce din vitaminele continute in apa in care se oparesc...si este pacat!cand s-au inmuiat putin(nu se lasa sa se rumeneasca,doar sa se inmoaie) se scoate tava,se scurge apa de la dovlecei,se pune putin ulei in tava si se umplu dovleceii cu compozitia de carne.
6.Se pune apoi peste umplutura sosul alb si se baga la cuptor.
7. Se coace timp de 30 de minute, apoi se presara branza peste cuiburile de dovlecei si se mai baga apoi la cuptor timp de alte 15-30 de minute, pana cand aceasta crusta de parmezan sau branza capata o culoare aurie.
Se serveste cuibul asezonat cu o salata verde,tot de primavara,rupta cu mana si asezata pe farfurie in jurul 'cuibului de randunele"si stropita cu putin ulei de masline.
Este o mancarica gustoasa,sanatoasa si copilul o va savura cu siguranta!Plus ca putem sa inventam o poveste ca sa manance mai bine,cum ca a venit primavara si randunelele se intorc la cuibul lor si rup putin cate putin din el pentru a da puilor sa manance.Si cum copilul nostru este si el un puisor,va manca si el cu placere din cuib.
Pofta buna!
Anda08 spune:
danutzasibiu - CUIBURI DE RANDUNELE,DE PRIMAVARA
www.desprecopii.com/Images/Upload/danucui.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
razvand spune:
Orez cu legume
Ingrendiente:
- O ceapa mica
- un ardei rosu
- un ardei galben
- 150-200 g ciuperci
- 100 g mazare
- o cana de orez
- 50ml ulei
- patrunjel dupa gust
- sare
- piper
- delikat
Preparare:
Se spala legumele, dupa care ceapa se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins in prealabil. Cand aceasta s-a calit se adauga ardeii tocati si ciupercile taiete feliute – pentru a se inabusi putin.
Peste acestea se adauga o cana de orez si 3 cani de apa, mazarea, sarea, piperul si delikatul. Se lasa la fiert aproximativ 15-20 de minute (depinde de orez), pana cand orezul este suficinet de fiert.
La final se adauga patrunjelul tocat marunt pentru a ii da o aroma si un decor placut.
Este o mancare sanatoasa si foarte satioasa. Ciupercile nu numai ca sunt sanatoase, dar sunt si foarte gustoase.